Thursday, November 17, 2011

nukilan terakhir


.........................doakn aku jd cikgu.........................


my name is Mohamad Hafizuddin bin Hassan.
eh..speaking plak...hehehe...tok nukilan terakhir nie.
aku nk maaf kpd smua yg membaca entry nie ataupun yg mengenali diriku.
maybe lpas nie aku xleh nk slalu update blog coz nk cri keje.
cri rezki la katakn...

1stly ak nk si dye tahu yg aku cinta sgt kat dye.then tok si dye lg 1,aku nk dye taw yg aku syg sgt kat dye.diorg la peneman ak dikala susah dan senang.ntahla...pg nie ak dh kna siap2 tok blik kg.erm...Batu Pahat-Mersing???jauh gak la...3jam...tp ak xtaw npe xleh tido skrg pdhal pg2 t dh nk grak pulang...haish...mcm2 la...asyik x sdap hati je...x tentu arah aku...yg pntg aku mnx maaf kpd smua skali n doakn kejayaan aku dunia n akhrat...

nk sentuh sal last paper exam smlm...ak mmg berdebar giler...tp aku dh usaha n skrg mampu tawakal n doa je agar aku lulus naik ijazah...dulu aku x meminati profession perguruan.tp kini,,,ini adalah jalan yg sebaiknya untuk aku kerna aku yakin dgn profession nie akn memberi seribu satu pengajaran untuk aku agar mnjdi lbh matang...aku akn cuba buka minda aku luas2 tok memikirkn apakah yg perlu aku lakukn sbgai seorg guru kelak~

finally...this is my ending of bedtyme story...
jika ianya realiti...doakn aku untuk menjadi pendidik
kerna ini adalah matlamatku sbgai CikguHafiz

Wednesday, November 16, 2011

seni dari perspektif islam

Definisi seni

Seni didefinisikan sebagai sesuatu kriteria yang estetika dan ia meliputi kesusasteraan, muzik, drama, lukisan dan ukiran. Dalam Kamus Dewan ia bermaksud sesuatu karya sama ada sajak, muzik yang diciptakan dengan bakat kecekapan ataupun hasil daripada sesuatu ciptaan.



Dari segi istilah, seni adalah sesuatu yang halus dan indah lagi menyenangkan hati serta perasaan manusia, tidak kira sama ada ia ciptaan Allah ataupun yang dihasilkan oleh fikiran, kemahiran, imaginasi dan perbuatan manusia. Dalam pengertian yang lebih padu seni adalah nilai halus, indah, baik, berguna dan bermanfaat kepada manusia.

Hukum Seni 

Wajib : Jika kesenian itu amat diperlukan oleh muslim yang mana tanpanya individu tersebut boleh jatuh mudarat seperti keperluan manusia untuk membina dan mencantikkan reka bentuk binaan masjid serta seni taman (landskap) bagi maksud menarik orang ramai untuk mengunjungi rumah Allah swt tersebut.

Sunat : Jika kesenian itu diperlukan untuk membantu atau menaikkan semangat penyatuan umat Islam seperti dalam nasyid, qasidah dan selawat kepada Rasulullah saw yang diucapkan beramai-ramai dalam sambutan Maulidur Rasul atau seni lagu (tarannum) al-Quran.

Harus : Apa saja bentuk seni yang tidak ada nas yang mengharamkannya

Makruh : Jika kesenian itu membawa unsur yang sia-sia (lagha) seperti karya seni yang tidak diperlukan oleh manusia.

Haram : Jika kesenian itu berbentuk hiburan yang :
  • Melekakan manusia sehingga mengabaikan kewajipan-kewajipan yang berupa tanggungjawab terhadap Allah swt khasnya seperti ibadah dalam fardhu ain dan kifayah.
  • Memberi khayalan kepada manusia sehingga tidak dapat membezakan antara yang hak (betul) dan yang batil (salah).
  • Dicampuri dengan benda-benda haram seperti arak, judi, dadah dan pelbagai kemaksiatan yang lain.
  • Ada percampuran antara lelaki dan perempuan yang bukan mahram seperti pergaulan bebas tanpa batas dalam bentuk bersuka-suka yang melampau. 
  • Objek atau arca dalam bentuk ukiran yang menyerupai patung sama ada dibuat daripada kayu, batu dan lain-lain.
  • Disertai dengan peralatan muzik yang diharamkan oleh Islam seperti alat-alat tiupan, bertali, tabuhan yang bertutup di bahagian atas dan bawah serta alat-alat muzik dari tekanan jari. Sesetengah  ulama mengatakan harus hukumnya jika digunakan untuk pendidikan dan tidak menarik kepada konsep al-Malahi (hiburan yang keterlaluan) juga alat-alat muzik di atas boleh digunakan untuk tujuan dakwah Islamiyyah, seperti yang pernah dibuat oleh Rabiatul Adawiyyah.
  • Seni yang merosakkan akhlak dan memudaratkan individu atau yang berbentuk tidak bermoral seperti tarian terkini (kontemporari).
  • Jenis-jenis seni yang dipertontonkan bagi maksud atau niat yang menunjuk-nunjuk dan kesombongan.




Tuesday, November 15, 2011

sirah cermin masa hadapan

subhanallah...
setelah aku hbs membaca tntg subjek sirah tok exam siang t...
bru aku tahu...
sirah memberi penjelasan yg amatnyata untuk kita jadikan sebagai panduan tok msa hadapan...
x caye???
sila anda baca dan fahami sirah tntg penhijrahan rasulullah...
mmg strategik...
care rasulullah berhijrah ke madinah...
tntg pristiwa yg berlaku...
lg2 semasa kaum ansar menyediakn tmpat untuk kaum muhajirin...
serta piagam madinah yg telah dibuat oleh rasulullah sndri...
smuanya ada hikmah...
aku cuma bg hint je tok smua nie...
klw korg nk taw pe yg boleh kita jadikn tok mse hadapan....
korg bcelah sndri...

aku nk smbg stdy la weyh..xde mse nk taip byk2..ni sje je rest..
take 5 la katakn...
k..doakn aku exam yg tersisa pada hr rabu n khms nie...
lpas nie leh doa agar smuanya smpurna dan dpt smbg ijazah..
doakn aku k...
wslm~

Sunday, November 13, 2011

my Juliet

lame ak tunggu2 saat nie...
akhirnye ketemu juga aku ngn juliet yg sudah aku nantikn...
ak harap dye terima seadanya pe yg aku bg...
tp mmg aku x sangka yg nme samarannye "Suzuki Swift" itu dye...
some1 yg biase tp special bg ak pd mlm td...
susah kot nk pk crikn hadiah yg dye nk...adoi...
ntahla,,,dye kata suka,,,tp xtaw la...
aku harap sgt yg dye akan sentiase pakai hadiah 2 stiap mse...
aku smpai skrg msih terpkir adakah btol2x dye suka hadiah 2 ataupun tidak...
btw...ak puas ngn pe yg aku bg...
4 my chubby juliet...
wish your luck everyday n hepi sokmo ! kah3...





Iklimah a.k.a Ima
some1 yg periang,tp suka bermasam muka
hope kau suka hadiah handbeg uwh
tp papepown.aku hepi mlm td.
dinner yg plg best prnh aku join stakat nie.

Thursday, November 10, 2011

Searching something 4 my Juliet !

malu.malu.malu.
ade ke patut. ak berdiri smbil mencri2 hadiah tok juliet ak kat Marryland,BpMall.
malu giler,dh la cri bju tok gurlz.
mmg ak xleh control malu beb. wlwpown ak nie bkn jenis yg pemalu.
tp sifat malu ak 2 berleluasa td. ntah la erk.
sblom nie ak crikn bju tok Sakinah pown dh mkn mse smnggu.
nie crikn hadiah tok juliet ak...mjlis hr ahad mlm lak 2.adui!!!

wat pengetahuan la an.
klas ak ad majlis penutupan PPISMP sblom nek ijazah.
jd ktrg adakan mjlis yg pling grand ahad mlam nie.
then men tukar hadiah mngikut format Romeo n Juliet.

aku dptla seorg juliet yg bernama Suzuki Swift.
nme je dh pelik.ak xtaw pown dye 2 sape tp yg pastinye dye 2 classmate ak bejantina gurlz.
aduh.klu yg dye nk hadiah uwh adalah : t-shirt d'Marryland,size M,x berkolar.
puas ak cri.ada 2 mmg ada,tp bg aku x cntik.

smpai skrg ak msih memikirkan ape yg aku nk bg kat dye.
kwn2 aku len keramaiannya dh ada hadiah tok romeo n juliet masing2.
aku je lom lg. maybe sok aku akn truskn mncri.
hadiah pe 2 aku x pasti,tp yg pastinya bukan t-shirt la.
sbb aku nk bg hadiah yg aku akn nmpk dye gunakan slalu.
smua nie aku buat bkn nk tnjuk2 or pape.
tp aku nk hadiah yg aku bg 2 berbaloi n ak puas...
mne la taw,klw rezki n jodoh xde,x jumpa la lg ngn classmate ak P.A2 jun 2010.

especially 4 my juliet,Suzuki Swift!
aku xtaw kau sape...tp aku akn cuba bg hadiah yg terbaik.
even ak mmg x pndai cri n plih hadiah tok orang...
then Ahad mlm t la yg mnentukn sapela juliet aku 2!!!
x sabar nk rase kehangatan malam terakhir PPISMP t !
doa agar smuanye berjalan dgn lancar~~~
amin...

Wednesday, November 9, 2011

English vs Arabic

ya Allah...kau berikanlah result yg terbaik dlm exam english td...
ak dh xtaw nk wat pe...cam haram je jwb...
takut yg teramat...
mne xnye..section B je ntah pape je jwb...
tnye sal Poem English...
klw poem melayu aku leh la tapau...

tonite n this morning...kah3(broken english)...
ak study Arab smpai lebam...diselitkan sekali game PES2012 yg menemankan ak tok study...
doakn la aku ea...arab nie xdela pro sgt...klw pro,,dr td ak dh tido...
k,,nk smbg study lg...doakn yg terbaik tok aku...
asal lpas nek ijazah..dh cukup lega tok aku...
bru leh jd cikgu...klw terkandas ditengah highway,,,xde sape dpt tlg...

k...bubye~~~

Monday, November 7, 2011

suka / cinta

welcome...selamat mnyambut aidiladha.
ak taw msing2 dh gemok an pekena juadah raye haji.
besela 2...sape leh kawal an nafsu mkan.


btw...nk story sal dye dan dye.


aku mulakan dgn si dye yg ak suka.
dye ni bernama ##### bukan nme sbenar.
ak suka kat dye.time 1st jumpa kat kem anjuran felda.
mmg best tyme 2 dan disitulah ak mndpt gelaran BOBOY.hehe
dye nie mmg baik,1st tyme ak pandang je ak dh mmg suka kat dye.tp tyme 2 budak2 lg.
mne la pk sgt smua 2.jd dipermudahkan crita.ak simpan jela suka 2 di kemudian hr.


then,,,dye yg ak cinta...
mmg x terpikir pown leh bercinta ngn dye...pdahal sek sme2 dr form 1...
cinta pndgn bulan n penangan ktika spm...
tp ntah mcm mne leh terjebak ngn kancah percintaan...
tp 2la,,,ak accept smuanya n still bhagia smpai skrg...
sbb x gadoh lg,,,hehe,,,


tp ble dipirkan blik...ak rse cm ak wat salah...
susah nk tenang klw pk situasi nie...
ntahla kawan...mmg susah...mne xnye...ak suke dye n cinta ngn dye.
individu yg berlainan...


tp ak tetap syg ke-2 nya...
sbb kerna diorg ak smpai ke tahap nie.
n kerna diorg la ak leh berfikir cmner nk jd dewasa...


knape?jiwang?
ak mmg cmnie...sbb aku kn lelaki melayu terakhir.
"dalam kekasaran ada kelembutannya"
"dalam keegoan ada sopannye"
hahaha...ak sje je...bosan la katakn,,nk stdy lom smpai seru...
tp aku ttap doakn dye n dye bhagia n berjaya.


dye n dye . insan yg pntg n berharga pd ak.
jika hayat nie msih ada.ak nk tgk dye n dye nie senyum n hepi slalu.
konflik akan mnjdikn kte lbh dewasa.
kerna kite berfikir apakah yg perlu untuk kite lakukn dlm kehidupan bloG !

Wednesday, November 2, 2011

Aku bukan insan yg baik tetapi aku cuba mnjadi yg terbaik !

aku memulakan kehidupan ini dengan langkah kiri.
bukan kanan yg ku buka.
cermin ku kopak pada awalnye kerna kisah silam.
maafkan dosaku yg telah diisi.
ak teringat akan segala yg telah aku lakukan semasa ak sdg sedar akan segalanya.

setiap langkahku.
perjalanan ku selalu diperhati. ak sedar akannye. tetapi ak tetap pergi untuk menempah catatan dosa di bahu kiriku.
dimana ego aku ketika itu sgt tnggi dan telah membuatkn insan di serata dunia meluat akan ku.
ak rse bangga akan dosaku tetapi dlm mse yg same ak dihina akannya.
tp itu dulu...

Maafkan aku!

tolong jgn mengetuk penukul di meja.
aku ditimbang tanpa neraca.
aku dihukum masuk neraka oleh manusia
kerna salah ku itu telah cuba ak tebusi.
tetapi seolah2 ianya sia2 padamu insan yg berjasad.

mengapa?

aku masih mncri jawapan akan segalanya.
telah ku kitabahkannya di buku tiga.
kerna lakaran buku lima bukannya jln penyelesaian diantara kita.

sesungguhnya aku amat menyesali pilih jalan kiriku.
aku sdg meraba dimanakah papan tanda jalan putih untukku.
aku mgharapkan insan yg sudi mnjd guru agar aku mnjdi insan. -----kerna ...

Aku bukan insan yg baik! tetapi aku cuba mnjadi yg terbaik!

Sunday, October 30, 2011

ilmu diisi dan dicurahkan

salam...
disini ingin share something about ilmu.
hidup kita xkn habis jika diisi dgn ilmu.
kerna.

"ilmu seluas lautan"

dapat digambarkan betapa byknya ilmu yg ada kat dunia nie.
jika kite memperolehinya.
sampaikanlah kepada yg kosong tanpa ilmu itu.
sesungguhnya ilmu nie bkn untuk diri sndri.
tp untuk smua.

tanpa ilmu. hidup akan kosong.
menafsirkan sesuatu tanpa ilmu yg betul.
akan menjauhkan diri dr jalan yg lurus dan putih.
hilangnya diri itu disebabkan titik hitam umpama nila yg dituangkan kedalam sebelangga susu.

ilmu itu bukan hanya pada kefahaman rumi.
tetapi jawi itu adalah penunjuk dimana arah kita sbagai muslim.
kalimah Allah tidak dinyatakn dalam rumi ttp jawi.
belajarlah akan alif.ba.ta.
apa yg perlu kite hayati adalah disebalik hikmah ilmu itu.
kite berilmu untuk ape?
tujuannye mudah jika kite memahami ilmu dalam jawi.
hanya dgn 3huruf shaje kte tau ape tujuan kite berilmu.
iaitu.

Alif-Agama
Ba-Bangsa
Ta-Tanah airku

" selamat berilmu . ilmu untuk semua . ilmu identiti kita "

Wednesday, October 19, 2011

sempitnya pemikiran kau dalam menghukum orang !

sape kau r !
malaikat ke tok mencatat dosa n pahala?
tuhan tok tentukan syurga dan neraka?

klw la ak x mempunyai sifat kesabaran yg tnggi. dh lme ak humban kau kat #####
haish...kena sabar jela ngn some1 yg cmnie.

ak x sangke , plik . hairan . was was . dilema . sdyh . n ntah pape lg  (''.)
senang2 je kau hukum owg len cm 2 je. salah yg bleh dibaiki.
tp kau ni manusia jnis ape ntah. klw kau btol ada naluri PENDIDIK .
msti kau taw. kte kan cuba nasihat , bukan menghukum ! 

ak kadang teringin sgt nk rse diri ni dihargai. bkn disanjungi.
tp ak x prnh slesa dgn kehidupan skrg.
kau kte ak mlas trun masjid,dlu ak boleh je p msjd hari2.
kau kte ak mlas dtg klas,dlu bole je ak dtg klas even lmbt pown.
2 la perbezaan hdup ak yg dulu n skrg.
sbb persekitaran yg mendesak n ak x brape slesa.

ak slalu doa agar ak dpt terima kehidupn skrg n korg leh trima ape yg ada pada ak.
klw kau hukum ak cmnie,lme2 touching r beb. ak pown leh mnangis klw cmnie.\
btw,,,x smestinya ak x trun masjid 2 ak x solat,ak solat kat blik,kdg2 jemaah lg,,,
itu pun korg nk pertikaikn.
hal kecik je. tp hukum ak cm ak nie dh murtad je !
sempitnye pemikiran kau !!!

bg aku. aku x slesa lg hidup kat sni.
tp ak berharap n ak cuba tok slesa dgn kehidupan ini.
ak perlukn kwn2 yg ad ngn ak n support ak.
tp kat sni budaya nye cm do yourself,,,
x phm aku. 1 fenomena n suasana yg plik...

tp dlm khilaf kau pown.kau ttp ada yg baiknye tok ak contohi.
sbb kte ni x smpurna. klw ak dh x ske owg 2, slagi ilmu kau msih bermanfaat,ak akn ske ilmu kau wlwpown ak tgk diri kau pown dh xnk... xpela,,,ini pendirian ak...

lastly : ak nie blogging sbb skrg ni dh tyme bosan yg amat...ak dh xtaw pe motif ak hidup kat sni. tp yg pntg ak rse syok plak menaip mlm2 cmnie. sbb tyme cmnie la ak nk pk mslh yg perlu ak selesaikn.

wlwbagaimanapun........

Hidup perlu diteruskan !!! keep it up !!!

Tuesday, October 18, 2011

Ganu kite ! trip Festival Hoki Guru Muda Malaysia .

14 Sept 2011
bermula perjalanan dr Ipg Tun Hussein Onn Batu Pahat ke Terengganu dgn menaiki bas perang bersama kontinjen hoki demi mengejar impian. x sangka. dpt gak jejak kn kaki di negeri Penyu . hehehe.
best gile. niat pertama dlm hoki. niat kedua dpt jejak kaki di Ganu. hok ni la yg abg suka sgt. hahaha.

15 Sept 2011
Stadium hoki Kuala Terengganu.bermula pg dgn semngat yg membara. 1st game telah menemukn pasukan Iptho dgn pasukan Ipg KDRI dan hasilnye adalah seri 0-0. 2nd game pula kami telah mencipta kemenangan 1-0 dgn pasukan Ipg BM. lpas game kedua je trus jln2 tepi pantai. seronok beb. dh peluh2 kena angin pantai. mmg show giler r. then game ptg pula menemukan kami dengan Ipg KB n Ipg Teknik dan result game uwh adalah kami tewas 0-1. tp, ni la permulaan kami yg terbaik. skurang2 nye berbekalkn latihan yg kurang n pelbagai mslh spnjg pasukan hoki kami ditubuhkn. ini adalah batu loncatan terbaik buat kami.


16Sept2011
pg2 je dh semangat giler nk p jalan2. byk tmpt ktrg p termasuklah Pasar Payang,Kg Lesong,n mcm2 la. tp kat ganu nie. asyik kena Lipat je dr segi pemakanan. mmg mahal, almaklumlah,dye taw je owg luar ganu. mmg dye lipat ckup2 la.aduh.tp xpe...bkn slalu an. cri pengalaman berdasarkn penglihatan. Ganu kite!


 dr Johor ke Terengganu. mne bleh lpaskan pluang tok jln2. bkn slalu beb. tp awekxs Ganu mmg terbaik r !!!! hahaha...

jauh uwh abg dtg. wat rambut ag. wat ate gi. hahaha... hok ni mmg best. nsb bek x jumpa Mat Saje ( watak dlm filem bini2ku gangster ) hehehe... klw jumpa...mmg ak lipat dye....best...Penyu!!!

Dia . siapa ?

Sakinah ...
sape kau r ! ak x knal kau ! sumpah ak x knal n ak rse cm nk lempang je owg yg ak x knal cam kau pabila kau makan CICAK dpn ak dikhalayak ramai ! hahaha .
Ops! just kidding . hehe .

knape ak jumpa ngn kau r ? jodoh ? ish3 . jauh lg nk pk sal kahwin . (^_^)
tp 2 la , ak xtaw npe ak tertarik ngn kau. klw nk bandingkn fizikal antra ak n kau. Pro-contra yg amat dahsyat ! ntahla, tp ak x prnh bosan ngn kau. sbb bg ak kau nie la kwn ak. inspira aku . hahaha . dan dan je an aku nie. almaklumlah,terlebih sudah telan panadol :P

aku ske sangattttttttttttttttttttttttttttttt kat hadiah yg kau bg ak. hahaha. xdela, ak ske perwatakan kau.spnjg perkenalan kite pown x prnh nye bergadoh. tp bgus gak sbb bg ak klw stakat berkenalan dh bergadoh , apetah lg t mse dh kahwin. ish3. kelak klw xde jodoh tok kite skalipown, kau tetap doktor dihati ku . erm , sbb ape doktor ea, sbb dye patut nye klw kahwin kna jaga aku. tp klw xde jodoh,nk watcmner an. jadi doktor dihatiku jela. haha.


ak dh malas nk pk. andai kata ada jodoh untuk kami. doakn la yg terbaik . sesungguhnya kami cuba memperbaiki khilaf dan cuba mnjd yg terbaik tok memuaskan hati owg lain. sekian tok mlm nie. ak dh mabuk r nie. bce doa tido.
k...dgn lafaz salam n selamat malam !

Konvoi Syawal 2011 with Anak Muda Felda

Maaf. ni la dantara story yg ak nk post tp x berkesempatan. ak just nk share ngn korg je betapa akrabnye kami dlm 1 hubungan sbagai kawan dr kecik2 men guli smpai la skrg. ni adalah diantara pengembaraan kami pd raye tahun nie.

besenye tawan byk tmpt time raye. tp thun nie dpt tapau yg dekat2 je. almaklumlah,semua sudah ad yg bekerja n pelbagai lg la alasan yg telah mnjarakkn kami drpda duduk 1 pondok2 share all the story.

pada thun 2010 kami telah menjalankn aktiviti konvoi dgn menaiki kereta sbyk 3biji. tp disebabkan thun nie bonus xde n elaun dh hbs time pertengahan bulan puasa. kami mengambil keputusan tok naik moto je. layan jela.raye punya pasal,xde hal la~~~








Peringatan ! kami thun nie pose ckup k!!! hahaha . bubye .

Maaf kerana lama menyepi .

salam .
eh ! jawab la . ak sepak bru taw .
owg bg salam xnk jawab . hahaha
kebosanan ak sudah bermula. lame gak ak menyepi dlm dunia blogging nie. salah satu sebab yg paling kukuh adalah ak hampir MATI dihempap fail. mane x nye. asigment semester ni mmg plg anjakan paradigma la tok ak. tp xpe, ak mmg still cool cm dlu. hehe
konklusinya, jagalah diri,emosi n pndailah manage time sbb klw cm kehidupan di Maktab nie,kebiasaannye klw x pndai urus diri akn Mati dihempap fail. kesian kn. takziah jela kepada beberapa owg guru pelatih yg sdg nazak. Al-fatihah~~~

Wednesday, August 24, 2011

i'm back !!! dunia blogging .

1 kisah mase awal pose . ak wat trip ke PONTIAN .
with my fellow frenz n my Girl .
p umah family angkat .
syok sangat la .
xtaw lak kat pontian uwh ade beautiful place .
haha
btw.
i'm very proud because i'm Johorian 4ever .


best uwh dpt men buai .
dye la yg best .
tp ok je coz dh lame x lepak2 kat taman.




amcm ???
titanic giler brader sorg nie...
name dye ANWAR a.k.a baw...
dulu senior ak time sek men.
tp dh masuk maktab same2 , jd patner la an.
haha




 ni plak member rider same2 klw balik kg .
Abu Ubaudah,fesbuk taip je "hati kering" .
muka mmg ganas . tp bek beb . hati kering la katakn .
kire ak nk kipas dye la an...
hahaha...








ni la hadiah besday ak dr Sakinah...
hehehe...
x sangka dye bg Angry Bird .
almaklumlah .
maybe nie menyindir kot coz slalu dye contct ak x jwb.
fanatic game uwh la katakn...




3 dara duduk di tepi pantai .
hahaha...
ni la group trip ak ke pontian .





amcm???
ni mmg sempoi .
Farhana nme nye.
then ak yakin klw dye jd cikgu kelak.
mesti ramai yg suka n terpengaruh ngn dye.
cikgu plg sempoi la katakn.





Haziqa...
ni la produk jati Pontian.
hahaha...
jelita,ayu kn???
nk kenal??
tnye owner la...hahaha
 

kat sni mmg best.
almaklumla,,
penghujung dunia.
lastly . inilah jejak ak sbgai blogging .
dh lme nk post citer ni tp x sempat .
sibuk la katakn .
ak ni bru blaja nk jd cikgu .
2 yg busy jerk .
doakn ak ngn kwn2 ak yg bakal jd cikgu kelak...


Monday, July 11, 2011

yamaha 135 lc 2011

135 lc...
ramai yg nk jd rider tok moto2 cam nie...
tp luck ak x brape sgt coz terpaksa beli lc model bru...
mmg x cantik pada awalnye...
jd ak mulakn dgn lagkah2 nk upgrade...


ni lak lpas ak spray sport rim warne putih


ni lak lpas dikutuk2 katanye lc ak ni x lawa,,,
jadi,,,
ak try transform n convert ngn set lc lame..
tp ak tukar set blkg je...
ni hasilnye...


amcm???
ni x siap lg...
tp ak akn cube tok mengubah persepsi kalian smua...
ingat!!!
xde yg mystahil kat dunia nie...
hahahaha...

Saturday, June 25, 2011

Mula berjinak dengan Kamera n Editing

kdg2 ak terpikir...
bazir je erk owg beli kamera smpai harga belasan ribu...
wat pe ntah...
tp bile ak tgk smula karyanye...
mmg indah giler...
ak x sangka lak an...
jd ak cuba la...
mula2 kwn ak yg snap pic ak n pic kat sekeliling...
then ak cbe edit sndri...
hasilnya................
korg nilai sendiri la ea...
ak minat giler pic yg nie...
member ak snap mmg care giler...
tp ak pelik gak...
ntah mcm mne RAZAK SAHAL nie leh terjebak ngn DSLR
then ak cube la tok mengeditnye adoi...
tp mula2 je ak edit yg nie...
ak dh mula nek giler...
jd ak try la gmbr2 sterusnye...

pic akue n kiena...amcm???hehe
kat air terjun bekok...mcm owg dulu2 an...hahaha
lastly,,,
ak cube tok mengedit tok dijadikn page lak...
romantik x pic last nie???
kire ak nie jambu gak r...hehehe
seronok pulak men edit2 nie...
besela...
kat maktab nie bosan...
jd cri keje la...
korg cuba la try bidang nie...
masyuk seyh...hehehe
SELAMAT MENCUBA

Trip ke Bekok

Wah...
x sangka lak dpt gak p Bekok...
dr sem lpas plan...ni bru je dpt p an...
best giler...
x menyesal dtg Bekok ni...
jauh perjalanan x terasa pown...
smpai2 je dh menjerit kat pintu masuk...
nmpak van IMAM MUDA lg...
x dpt jd IMAM MUDA,dpt amek pic kat van dye pown jadilah...hehehe

kat dpan van IMAM MUDA...

perasaan best yg x dpt nk digambarkn...
korg kna p dlu la bru leh menilai...

amcm???cantek x???

akue n anwar menjelajah di sekitar hutan bekok...
 teruja ak...kat BP xde pokok besar camnie...
kat pintu gerbang masuk...time nie dh puas mandi...
ni la krew Iptho yg p Bekok...
blik je msg2 dh mabuk air gunung...
tido je kat dlm kete...
tbe2 dh smpai maktab...
SYOK seyh...
Cool...

Sunday, June 19, 2011

تيسر الزواج

Taysir Az Ziwaj ialah "Permudahkan Proses Perkahwinan" terutama kepada anak-anak muda yang tidak berkemampuan dari segi material untuk mendirikan rumahtangga tetapi dalam masa yang sama mempunyai keinginan yang tinggi untuk hidup berpasangan.
Islam adalah agama yang penuh dengan rahmah dan berkah. Ia diutuskan oleh Allah swt Tuhan yang mencipta manusia bukan untuk menghalang atau menidakkan keperluan manusia seperti keinginan (nafsu) syahwah dan sebagainya tetapi Islam datang untuk membetulkan dan memandu manusia agar melunas keinginannya secara yang betul, benar dan baik.
Gejala seks bebas (zina) dan rogol adalah angkara nafsu yang tidak terkawal dan ia disalurkan secara tidak betul, tidak benar dan membawa keburukan kepada diri dan orang lain. Sedang Islam menggalakkan perkahwinan (aqad nikah) agar hati manusia tenteram dan tenang serta nafsu dapat dikawal. Ini membawa kebaikan kepada semua ummat manusia.
Firman Allah swt yang bermaksud :
"Dan kahwinkanlah orang-orang bujang (lelaki dan perempuan) dari kalangan kamu dan orang-orang yang soleh dari hamba-hamba kamu, lelaki dan perempuan. Jika mereka miskin, Allah akan memberikan kekayaan kepada mereka dari limpah kurnia-Nya kerana Allah swt Maha Luas rahmat dan kurnia-Nya lagi Maha Mengetahui." (Surah An-Nuur : Ayat 32)
Perkahwinan yang digalakkan oleh Islam ini sewajarnya dipermudahkan prosesnya agar generasi muda negara tidak liar dan kemaruk nafsu lalu terjebak dalam kancah seks bebas (zina). Memudahkan prosesnya boleh dilakukan oleh pihak berwajib (kerajaan) seperti (sekadar menyebut beberapa contoh) :
Memberi peruntukan kepada pasangan muda yang ingin berkahwin
Memberi insentif sebagai galakan berkahwin
Mengurangkan karenah birokrasi yang menyulitkan
Kursus dan khidmat bimbingan perkahwinan secara percuma
Menganjurkan perkahwinan beramai-ramai yang menjimatkan
Mendidik masyarakat dengan budaya sederhana dalam majlis perkahwinan
Merendahkan hantaran perkahwinan
Antara kaedah mempermudahkan proses perkahwinan ini ialah Nikah Khitbah atau dalam bahasa mudah disebut oleh masyarakat kita sebagai Nikah Gantung. Nikah Khitbah adalah sama seperti nikah biasa mengikut hukum dan perundangan Islam yang mempunyai 5 rukunnya iaitu :
Suami
Isteri
Wali
Saksi
Aqad (Ijab Qabul)
Cuma bezanya ialah pasangan pengantin (suami isteri) tidak tinggal serumah dalam tempoh-tempoh tertentu kerana beberapa keadaan seperti (sekadar menyebut beberapa contoh) :
Masih menuntut di kolej atau universiti
Tidak mempunyai kemampuan menyewa rumah
Belum bersedia menanggung komitmen kehidupan berumahtangga
Justeru itu , buat tempoh tertentu pasangan suami isteri yang telah dinikahkan itu tinggal berasingan (atas persetujuan bersama kedua-dua pihak) dan barangkali tinggal bersama keluarga masing-masing sehinggalah mereka merasakan segala halangan di atas telah selesai dan mereka benar-benar bersedia mengharungi kehidupan berumahtangga yang besar tanggungjawabnya.

Wednesday, April 20, 2011

Tazkirah tentang ilmu

العلم
طلب العلم فريضة على كل المسلم
 ///
ilmu wajib dituntut oleh setiap umat islam
jika dituntut oleh orang yg salah
seperti menghiasi babi dengan emas permata
ilmu didunia ini hanya setitis air yg jatuh drpda mata jarum dilautan
jika kita menuntut ilmu tanpa panduan
seperti mengisi air didalam cawan tanpa henti dan air drpda cawan e2 akan melimpah keluar
air yg melimpah keluar e2 la ilmu
ilmu e2 tidak digunakan
hanya diisi tetapi tiada pengamalan
sia-sia dan membazir kerna tidak mengamalkan ilmu yg diisi


pernah suatu ketika,Rasulullah melihat syaitan diluar masjid
dan didalam masjid ada 2 org insan
seorg sedang tidur dgn nyenyak
seorg lagi sedang solat
syaitan e2 ingin mengganggu org yg sedang solat
mengapa syaitan e2 ingin menggangu org yg solat?
mengapa tidak diganggu org yg sedang tidur dengan lenanya?
kerna...orang yg sedang tidur e2 berilmu berbanding drpda org yg solat
kesimpulannya
jika kita berilmu...tiada apa yg akan mengganggu kita 
wlwpown ilmu kita tidak setinggi langit
tidak sedalam lautan
tidak seluas angkasa ciptaan Allah S.W.T
-------------------------------------------------
Nabi Sulaiman pernah ditanya
jika diberi 3pilihan
apakah pilihannya?
harta?
takhta?
ilmu?
Nabi Sulaiman memilih ilmu
mengapa?
kerna...jika ada harta dan takhta...tetapi tiada ilmu
semua e2 hanyalah benda yg sia-sia
--------------------------------------------------
العلم بلا عمل كالشجر بلا ثمر
"ilmu tanpa amal seperti pokok tidak berbuah"
--------------------------------------------------